MATLAB Answers

EV3I/O connection problems

33 views (last 30 days)
Benedict Bauer
Benedict Bauer on 22 Sep 2017
Answered: Mohith Prabhu on 8 Aug 2019
Hello,
sometimes I have a big problem getting a connection to the Lego EV3 Hardware from Simulink. I am using Matlab 2017a with Simulink Support Package for LEGO MINDSTORMS EV3 Hardware version 17.1.3 on Windows 10.
The error message:
The following error occurred during deployment to your hardware board:
Failed to download application to EV3: Cannot connect to EV3 brick through USB.
Make sure:
1)EV3 is connected properly through USB.
2)No connection to the EV3 brick is established through EV3I/O. Clear any existing EV3I/O object.
I'm sure, that the EV3 is connected properly through USB because I see it in the Bluetooth & other Devices settings. But I don't know how to clear any existing EV3I/O object. There is not such object in the Matlab Workspace.

  1 Comment

Benedict Bauer
Benedict Bauer on 22 Sep 2017
I forgot, that I have the same problem when I'm using Wifi as connection type although I can ping the EV3.
The error message is slightly different:
The following error occurred during deployment to your hardware board:
Failed to download application to EV3: Cannot connect to EV3 brick through WiFi.
Make sure:
1)EV3 is connected properly through WiFi and the Device ID along with the IP address entered in the Configuration parameters matches the device ID and IP address of the Brick.
2)No connection to the EV3 brick is established through EV3I/O. Clear any existing EV3I/O object.

Sign in to comment.

Answers (5)

Markus Joos
Markus Joos on 22 Sep 2017
Hello,
i have the same problems to connecting the EV3 hardware to Simulink. I am using Matlab 2017b on Windows 10 with the same Support Package.
This is my error message
The following error occurred during deployment to your hardware board:
Failed to download application to EV3: Cannot connect to EV3 brick through USB.
Make sure:
1)EV3 is connected properly through USB.
2)No connection to the EV3 brick is established through EV3I/O. Clear any existing EV3I/O object.

  0 Comments

Sign in to comment.


Mohith Prabhu
Mohith Prabhu on 19 Oct 2017
This error is seen in case you have used the EV3 I/O to create a hardware object using the command 'legoev3' just before deploying the Simulink model.
For example, if you have used the command myev3 = legoev3('usb') before trying to deploy the model to EV3, then you will have to clear the 'myev3' object before proceeding with the deployment of the Simulink Model.
Hope this helps.

  2 Comments

Durga Prasad Babu Nasika
Durga Prasad Babu Nasika on 16 Jun 2018
Hello does someone can able to solve the issue? I still face the same issue while connecting through wifi
Dinesh Sequeira
Dinesh Sequeira on 2 Jul 2018
How do you clear the 'myev3' object?

Sign in to comment.


matt masock
matt masock on 1 Jul 2019
I have the same issue and am at wits end. I cant get my EV3 to download an application and get the same response. I have uninstalled and reinstalled Matlab and Simulink. I updated the current version of the firmware (1.10E) and have had no success. Is there anyone out there who has fixed this issue?

  0 Comments

Sign in to comment.


Matevz Lavtar
Matevz Lavtar on 7 Aug 2019
I have the same problem.

  0 Comments

Sign in to comment.


Mohith Prabhu
Mohith Prabhu on 8 Aug 2019
For issues related to setting up connection between LEGO MINDSTORMS EV3 and MATLAB/Simulink, please refer the following page

  0 Comments

Sign in to comment.

Community Treasure Hunt

Find the treasures in MATLAB Central and discover how the community can help you!

Start Hunting!