Extremely slow compilation time in referenced model (Simulink)

60 views (last 30 days)
I have a Simulink model (model1) which has a model reference to model2.
Model2 compilation time (checked with sldiagnostics) is pretty fast, takes 10s or so. However, when I compile model1, the compilation times takes more than 3 minutes, and according to sldiagnostics, the only step that's taking too long is exactly this:
Cstat28: 190.56 seconds -- Check And Compile Model Reference Normal Modes
which is the compilation of the referenced model (model2).
How's this possible? What could I do to alleviate this, as a 3-minute compilation time is a huge hindrance for my test environment.
  5 Comments
Mark Hiteshew
Mark Hiteshew on 5 Nov 2021
I have this same issue. I have a lot of model references and it takes a while to 'update' them before starting to run the model, even if I haven't changed anything in the model references. It's rather annoying

Sign in to comment.

Answers (1)

Jesús Zambrano
Jesús Zambrano on 8 Sep 2020
Try running the top-level model in Accelerator or Rapid Accelerator mode.
Here are a few tips when using the Accelerator and Rapid Accelerator mode:
  • Avoid blocks that do not support code generation. They run in interpreted mode and can slowdown your model.
  • Try switching the Compiler Optimization Level from faster build to faster run.
  • For maximum speed, start your simulation using the sim command when using these modes.
  3 Comments

Sign in to comment.

Products


Release

R2020a

Community Treasure Hunt

Find the treasures in MATLAB Central and discover how the community can help you!

Start Hunting!